ARMYBURZA

Přehled spolubojovníků v útvaru 1752 v Přeštice v roce nástupu 1964

Pro zapsání do útvaru musíte být přihlášen
Jméno spolubojovníka E-mail Telefon
Pekny Ondrej Údaje jsou viditelné až po přihlášení
Šlinger Karel Údaje jsou viditelné až po přihlášení
Jelínek Josef Údaje jsou viditelné až po přihlášení

Vyhledej stávající nebo vlož nové fotografie spolubojovníků

Vzkazy od spolubojovníků

Josef Jelínek 06. 04. 2019
Na stránky mně upozornil syn. Já jsem netušil, že se taková možnost po tolika létech naskytla. Na vojnu jsem nastoupil v roce v roce 1963 a měla trvat do roku 1965. Po nástupu do Třemošné jsem absolvoval přijímač v Červeném Hrádku u Ejpovic. Než jsem se dostal k tomuto útvaru, který jsme nazývali Dnešice, absolvoval jsem cestu k pražským útvarům, nejprve Vlkava u Nymburka a odtud jsme byli po týdnu odveleni do PŠ v Přehvozdí u Č. Brodu. Tam jsem byl zařazen do 2. roty, palebné která PŠ zajišťovala. Po 10 měsících jsme byli vyřazeni a jako poddůstojníci jsme se rozjeli k útvarům, které nás do PŠ vyslali. Já jsem se dostal do Bochova u Karlových Varů, což bylo neskutečné. Útvar se nacházel 10 km ve vojenském prostoru . Nejbližší možnost vycházky byl Bochov, vzdálený 12 km pěšky. Po cca 14 dnech jsem byl převelen do Tymákova odkud jsme odjeli do Liptovského Mikuláše na přeškolení na novější typy raket. Po ukončení přeškolení jsme odjeli k tomuto útvaru, kde zatím ještě žádný materiál nebyl. 21. března 1965 jsme šli do Přeštic na zábavu a při návratu nás ze silnice smetl podnapilý o dva roky starší hoch ze Vstiše u Dobřan. Bylo nás 5. Měli jsme štěstí, že jsme to přežili. Mimo mě to byl Standa Hejhal, Karel Mojžíš, Pepa Vrhel a Láďa Gubien. Měli jsme se připravovat na střelby v SSSR o kterých píšete ve vzkazech. Na jméno Karel Šlinger se vzpomínám. Řidič Stuchl, který nás vymetl ze silnice dovezl Hybnera do kasáren a vracel se do Přeštic a u Dolní Lukavice jsme se střetli. Můj velitel čety byl por. Kocour, na kterého bvych rád získal kontakt. V kontaktu jsem s Mirkem Veinertem, který dělal "S"kaře. Pokud máš Karle na někoho nějaké kontakty ozvi se mě. Vzpomínám na velitele oddílu kpt. Voříška a také na super výletu do Tater. Zdraví Pepík Jelínek
Karel Šlinger 19. 03. 2018
Náhodou jsem se dostal k těmto stránkám. Bude o nich vědět asi málokdo,takže velkou korespondenci nelze očekávat.Pro Ondřeje, jehož jméno mám snad v podvědomí, ale jinak se nepamatuji: Já jsem absolvoval vojnu v letech 1963-1965, takže jsem byl "Tvůj mazák". Na nově zbudovaný palpost v Přešticích jsme nastoupili jako první vojáci v roce 1964. Byl jsem v 1.rotě u npor. Pitoňáka na systému povelů - SVK. Před zbudováním Přeštického palpostu jsme "kočovali" po různých místech. Přijimač jsem absolvoval vTymákově, první seznámení s technikou jsme měli u pražské brigády v Bukovanech, pak jsme pomáhali dokončovat palpost v Nových Mitrovicích. Asi 3 měsíce jsme absolvovali odborná školení v Liptovském Hrádku a nakonec téměř celý druhý ročník jsem dosloužil v Přešticích. Jo, to jsme byli chlapci na vrcholu fyzických sil, zestárli jsme o 55 let. Bylo by fajn, kdyby se někdo ještě také ozval.
Ondrej Pekny 27. 02. 2013
Ospravedlňujem sa došlo k preklepu, strelby boli v roku 1965
Ondrej Pekny 26. 02. 2013
Slúžil som v rokoch 1964 - 1966. 1. rota RTB. Veľiteľ oddielu kap. Voříšek, nš. maj. Jeniš , veľiteľ roty nadp. Pitoňák, veľiteľ PV nadpor. Čuřík. Slúžíl som 1. rok ako PV a 2. rok operátor kabíny UV ručné sledovanie. (diaľka rýchlosť). Na ostrých streľbách sme boli v r. 1966 v Ašuluku.
Založení útvaru
Přihlášení Registrace